BNPL в Україні

Спочатку BNPL-сервіси з'явилися в Європі та США, на український ринок вони прийшли у 2022 році. У квітні першим в Україні такий сервіс запустив Ocean.me . З його допомогою оплату покупки можна розділити на кілька рівних частин: перша часто 25% коштів спишуться з картки відразу при покупці товару, решта трьох чвертей списуватиметься з картки покупця кожні два тижні до повної оплати.

Що таке сервіс BNPL?

BNPL-сервіс - це сервіс, який дозволяє оплачувати онлайн-покупки рівними частинами протягом короткого періоду часу. При цьому покупці не укладають кредитного договору з банком і не сплачують додаткові комісії. «Buy now pay later» дослівно з англійської перекладається як «Купляй зараз, плати потім».


Англомовні ЗМІ зазвичай підкреслюють орієнтацію тамтешніх  BNPL- платформ на жінок, непродовольчий асортимент, зумерів та мілініалів.


Де знайти БНПЛ в Україні?

На даний момент на українському ринку ця послуга лише зароджується. Тому вибір сервісів не такий великий Ocean.me, CreditPlus . У найближчому майбутньому власним сервісом BNPL матиме monobank.

Чим відрізняється BNPL від розстрочки чи кредиту?

Незважаючи на спорідненість між  BNPL і звичайною розстрочкою, відмінності між ними все ж таки є, і не тільки технологічні: у човні виявляються не двоє, а троє — споживач, продавець, «Buy now pay later»-платформа, як спосіб оплати вбудована в опис товару в інтернет-магазині Покупець зазвичай оплачує товар частинами, без переплат і підписання кредитного договору, продавці відразу отримують повну вартість покупки від  BNPL -оператора з цього приводу, без комісій та тривалих очікувань. Власне сума кредиту, як правило, лімітована

Якщо  BNPL- оператор не націнює товар, на чому і на кому він заробляє? На транзакціях, які оплачуються інтернет-продавцями. За відсутності кредитних ставок або споживчих зборів, які практикуються емітентами традиційних кредитних карток, цей спосіб заробітку допомагає знайти консенсус продавцю, у якого багато товару, але мало продажу, і покупцю, у якого мало грошей, але є споживчий апетит. Є й екзотичніші способи заробітку — наприклад,  Afterpay  отримує прибуток і за допомогою стягування з продавців плати за прострочення платежів: у США такий штраф становить 25% вартості замовлення.


Головні відмінності:

І BNPL-сервіси, і програми розстрочки є безкоштовними для покупців — в обох випадках не треба платити комісію та відсотки. Але термін виплати позикових коштів у BNPL-сервісах значно коротший, ніж у програмах розстрочки.

BNPL-сервіси ідеально підходять для сегментів низьких та середніх чеків, де люди не готові купувати кредит. При цьому покупцю не потрібно накопичувати на це гроші, а можна придбати товар одразу. Однак у такий спосіб не можна купити дорогі товари, додав він.

При використанні BNPL покупцю не потрібно укладати кредитний договір або витрачати час на отримання картки розстрочки, яка діятиме при покупці певних партнерів. При цьому магазину, де діє BNPL-сервіс, у списку партнерів може і не бути.

На відміну від кредиту чи кредитної картки, оцінка платоспроможності клієнта у разі не проводиться. В іншому випадку це могло б позначитися на зростанні закредитованості населення, проте ці програми лімітовані та мають обмеження як за максимальною вартістю товарів, так і за кількістю активних програм, що діють.

Коментарі